Üst Menu

User menu

14 Mart Tıp Bayramı Fırat Üniversitesinde Kutlandı.

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen "14 Mart Tıp Bayramı" yapılan bir programla gerçekleşti.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ve Tıp Fakültesi öğrencisi Ece Altay’ın piyano resitali ile başlayan etkinliğe, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Halil Hasar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, Tıp Fakültesi Dekan Vekili  Prof. Dr. Fatih Serhat Erol, Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Said Berilgen, Elazığ, Tunceli, Bingöl Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Caner Feyzi Demir,  Öğretim üyeleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

Törende konuşan Tıp Fakülktesi Dekan Vekili  Prof. Dr. Fatih Serhat Erol, Tıp bayramının ve Elazığ’daki tıbbın tarihçesi hakkında konuklara bilgi verdi.

Prof. Dr. Erol, “14 Mart, 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa BEHÇET'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulduğu gün, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor.  İlk kutlamalar ise  14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapılmıştır. O gün tıp okulu öğrencileri, Hikmet BORAN'ın önderliğinde işgali protesto etmiştir ve o dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. O destek, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak tarihe geçmiştir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentliğe yükselen öğretim üyelerinin cübbeleri giydirilirken, Tıp Fakültesinde 25. yılını dolduran Prof. Dr. Fatma Ülkü Çeliker ve Prof. Dr. İbrahim Enver Ozan’a plaket takdim edildi.